Ge nytt, kraftfullt liv till krukväxterna inomhus

från vintersömn till vårprakt ge nytt liv till dina krukväxter

Dagarna blir allt ljusare, snödropparna blommar i trädgården och minusgraderna har bytts ut till plusgrader. Äntligen kan vi nu säga att vintern är förbi! Visst, det kommer troligtvis att komma ett och annat bakslag, men jag väljer att se dessa bakslag som vårtecken.

Innan vi sätter igång med trädgårdssäsongen tar vi hand om våra inomhusväxter. De verkar vara lika trötta efter vintern som vi känner oss, så de är värda att skämmas bort lite extra.

Ny jord till krukväxter

rotsystem på inhusväxt

Början av våren är en perfekt tid att ge krukväxterna ny och näringsrik jord. Det är väldigt tydligt med vissa växter, då det nästan enbart är rotsystemet kvar när man lyfter upp växten ur krukan. Om man inte vill att växten ska bli så mycket större kan man ta bort lite utav rötterna innan man sätter tillbaka den i krukan. Vill man däremot att växten ska få växa sig lite större tar man istället en större kruka så att det finns plats för både rötter och ny jord.

krukväxter inomhus

Val av krukor

terrakottakruka från Bergs Potter

Valet av kruka gör enormt mycket. De flesta av krukorna vi har här hemma är från Bergs Potter men vi har givetvis lite andra krukor också. I ett och samma fönster vill jag att det ska vara en gemensam tråd i val av krukor. Exempelvis har vi 5 krukväxter i vårt matrum där alla krukor är från Bergs Potter. De är alla terrakottafärgade men är i olika modeller.

terrakottakrukor från Bergs Potter

Jag är väldigt svag för krukor i terrakotta just för att de får en sådan vacker patina med åren.

Beskära inomhusväxter

beskära inomhusväxter

Kanske har vissa grenar skjutit iväg extra mycket och blivit väldigt långa. Eller så tycker man att sin krukväxt börjar bli lite väl osymmetrisk. Det kan i så fall vara ett bra tillfälle att beskära sin krukväxt.

Ge dina växter en dusch

Vissa växter har samlat på sig ett lager med damm och får sig en ordentlig dusch för att få tillbaka sin glans.

damm pa vaxt
duscha inomhusvaxter

De växter som står i köket, och speciellt de som är närmast spisen, kan ha en hinna av matfett och är också bra att se över då och då.

Ta sticklingar från inomhusväxter

sticklingar inomhusvaxter

Vi brukar passa på att ta sticklingar när vi ändå beskär våra krukväxter. När vi klippt bort grenar sätter vi dem i vatten där de får stå tills dess bildat rötter. Därefter planterar vi dem i kruka. Jag tror att ca 70-80% av våra växter här hemma är sticklingar som vuxit på sig genom åren.

inomhusvaxter

Mer tips om hur vi tar hand om våra inomhusväxter

Vill du se när vi planterar om våra krukväxter? Missa inte vår YouTube film om just detta:

Följ:

1 kommentar

  1. X22Fut
    19 juni, 2024 / 00:56

    Hey people!!!!!
    Good mood and good luck to everyone!!!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *